Geplaatst op

Wat betekent ‘beleggen’ en hoe werkt het precies?

Aandelen

Wanneer u gaat beleggen en beleggen, staat uw geld niet meer op uw betaal- of spaarrekening. Uw belegde geld wordt belegd met als doel meer te bereiken, dus meer uit uw geld te halen. Maar wat betekent ‘investeren’ eigenlijk?

Beleggen is uw geld in aandelen of obligaties steken. Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf dat u met uw geld koopt. Als het bedrijf winst maakt, profiteert u als aandeelhouder ook. Aan de andere kant maak je ook verlies als het niet goed gaat in het bedrijf. Een obligatie daarentegen is een lening aan een bedrijf of overheid. U verdient rente over het geld dat u leent.

Aandelen zijn volatieler dan obligaties, die stabieler zijn maar doorgaans een lager rendement opleveren. Naast aandelen en obligaties kunt u met de nodige expertise ook beleggen in allerlei zaken, zoals goud of valuta.

Veel mensen investeren zonder het zelf te beseffen. Bijvoorbeeld toen ze een huis kochten. Ze betalen elke maand een deel van de hypotheek af en uiteindelijk betalen ze het hele huis af. Enerzijds is dit natuurlijk bedoeld zodat u op een dag geen huur meer hoeft te betalen, maar anderzijds in de hoop dat de waarde van de woning later stijgt.

Veel werknemers hebben een bedrijfspensioenregeling opgezet. U heeft ook de mogelijkheid om in te storten bij een particulier pensioenfonds. Dit is een indirecte vorm van beleggen. Een deel van je salaris blijft behouden en gaat rechtstreeks naar het pensioenfonds. Soms wordt dit geld door professionele beleggers in beleggingsfondsen belegd. Zodra u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, ontvangt u maandelijks een vast bedrag van uw opgebouwde pensioen op uw rekening.

Zelf beleggen

Wie zelf belegt, moet goed nadenken waarin hij of zij actief of passief belegt. Wanneer u actief belegt, bepaalt u zelf waarin u belegt. U bepaalt zelf bij welk bedrijf u aandelen wilt kopen en waar u aandelen wilt verkopen. Actieve beleggers denken dat ze een beter rendement kunnen behalen dan het gemiddelde marktrendement. Ze proberen de markt te ‘verslaan’ door middel van tactisch beleggen, maar dit is niet altijd mogelijk omdat niemand de toekomst met absolute zekerheid kan voorspellen op basis van het verleden.

Sommige beleggers zijn er dan ook rotsvast van overtuigd dat passief beleggen op lange termijn meer rendement oplevert. Passief beleggen “volgt” de markt door gelijktijdig te beleggen in verschillende beursgenoteerde bedrijven. Op deze manier worden de risico’s en kansen optimaal verdeeld. Dit gebeurt meestal via zogenaamde investeringsfondsen. Deze repliceren een beursindex, zoals de AEX, en zijn dus afhankelijk van het gemiddelde marktrendement.

Sommige aandeelhouders proberen op korte termijn een aanzienlijk rendement te behalen. Ze kopen en verkopen aandelen in korte tijd. Het woord ‘investeren’ past hier echter niet – dit wordt speculatie genoemd en is meer vergelijkbaar met gokken. Beleggen daarentegen spreidt uw geld over aandelen en obligaties over een lange periode. U belegt uw geld niet voor een maand of twee, maar voor één tot tien jaar, of zelfs langer. Het basisprincipe van beleggen is dat de economie en de markt op lange termijn groeien. Ook als u op korte termijn geen groot rendement behaalt, hoe langer u uw geld belegt, hoe groter uw kans op een hoger rendement.

Als je meer te weten wilt komen over beleggen, dan zijn er diverse boeken over beleggen. Hierin wordt vaak ook uit de doeken gedaan waar je op moet letten bij beleggen.