Geplaatst op

Klassieke trouwringen met diamant

Diamanten zijn nog steeds de meest populaire edelstenen voor trouwringen. Veel jonge vrouwen dromen van een luxe ring met diamant als teken van solidariteit. Als geen andere steen staat de diamant voor het oneindige en onvergankelijke en kijkt terug op een eeuwenlange traditie. De hardheid van de diamant maakt hem tot een sprankelend symbool van een onbreekbaar huwelijk, van de eeuwige liefde en trouw die het bruidspaar elkaar belooft bij de huwelijksceremonie.

Het woord “diamant” komt van het Grieks (“adamas”, uit het Grieks-Latijn “onoverwinnelijk” of “staal”). Voor de Grieken drukte het vuur van een diamant de onsterfelijke vlammen van liefde uit. Het verhaal van de met diamanten bezette trouwring zou zijn begonnen in de 15e eeuw, toen Karel VII zo’n ring aan zijn geliefde schonk. De diamanten ring verwierf ook bekendheid als verlovingsring toen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in 1477 een diamanten ring aan de vinger van zijn toekomstige vrouw Maria von Burgundy plaatste voor hun verloving.

Natuurlijk was de diamant in eerste instantie voorbehouden aan koningen en aristocraten. Tot op de dag van vandaag wordt het geassocieerd met schoonheid, luxe en welvaart. Niet voor niets willen veel vrouwen dat hun vriendjes hen een hoogwaardige diamanten ring geven voor hun verloving of bruiloft. Met diamanten bezette ringen hoeven niet langer een fortuin te kosten. Wie er naar op zoek is, kan besparen met goedkope aanbiedingen zonder de luxe van een diamanten trouwring op te offeren.

Er zijn verschillende vormen, maten en kwaliteiten van diamanten. Naast de meest populaire slijpvorm, de briljant, zijn er bijvoorbeeld hartvormig geslepen diamanten, de trillant of de peergeslepen slijpvorm. Welke snede mogelijk is, hangt af van de instelling van het gekozen trouwringmodel. De kwaliteit van de steen verschilt naargelang de kleur van geel getint tot zeer fijn wit en de helderheid van diamanten met heldere insluitsels tot onberispelijke stenen.

De prijs van de trouwring hangt af van het aantal diamanten, de kwaliteit, het type slijpvorm en natuurlijk het gekozen materiaal voor de ring, maar ook van het ontwerp en de oppervlaktebehandeling. Bijzonder luxe diamanten ringen kosten enkele duizenden euro’s, eenvoudigere trouwringmodellen zijn er ook voor minder dan duizend euro.