Geplaatst op

Balkon en tuinmeubelen

Tuinset

Buiten leven zoals binnen

Een tuintafel met stoelen gemaakt van teak – goed en wel. Maar als er genoeg ruimte is, kun je nog meer doen: richt je tuin of balkon zo in dat het aanvoelt als een gezellige woonkamer of eetkamer – alleen buiten. Bijvoorbeeld met een houten dining loungeset. Inmiddels omvat dit veel meer dan alleen een comfortabele buitenbank: de afgelopen twee jaar hebben veel meubelfabrikanten hun collecties uitgebreid met ladekasten, fauteuils en schommelstoelen voor buiten. Er zijn weerbestendige bijzet- en salontafels, krukken en voetenbankjes, zelfs scheidingswanden en vloerkleden zijn gemaakt voor buiten.

Accessoires mogen niet ontbreken

“Je ziet veel van deze verfrommelde, kleine, krukachtige meubelstukken.” Het bijzondere is hun flexibiliteit: ze kunnen overal worden gebruikt als zitplaats of gewoon om je voeten omhoog te kunnen leggen terwijl je op de bank zit.” Een andere tip is het serveren van karren. “Deze spelen ook een rol in het interieur, bijvoorbeeld door ze aan de eettafel of in de keuken te plaatsen”, zegt de meubelexpert. “Ze zijn ook heel geschikt om spullen van binnen naar buiten te vervoeren. Of op het terras als bijzettafeltje.” Er wordt vaak reclame gemaakt voor mobiele LED-verlichting voor balkons en tuinen, vaak in de stijl van lantaarns of lantaarns. Op warme zomeravonden zorgen deze draadloze lampjes niet alleen voor licht naast de zithoek of op tafel, maar dienen dankzij hun optiek ook ’s nachts en overdag als decoratie.

Buitenmeubels worden steeds geavanceerder

Enkele jaren geleden moesten tuin-, balkon- en terrasmeubelen eerst een grote ontwikkeling doormaken om qua uiterlijk en ergonomie het niveau van woninginrichting te bereiken, maar de ontwikkelingen gaan nu als één geheel.

Het tuinmeubilair doet op geen enkele manier onder voor zijn tegenhangers in de woonkamer, zelfs niet in de kleine details en verfijningen. Banken en banken met zachte bekleding zijn verstelbaar. Een voorbeeld hiervan zijn de loungemeubels uit de Ocean Skid-serie van Kettler: de rugleuning kan zo worden gekanteld dat het een comfortabel hoofdbord wordt als je de bank als ligbed wilt gebruiken of gewoon voor een middagdutje.

Lichte kleuren, lichte vormen

“Net als in de woonkamer overheerst bij de buitenmeubelen een vrij lichte uitstraling. De frames zijn vaak van aluminium of weerbestendig wicker en voorzien van comfortabele kussens”.

De kleurtrend is ook gebruikelijk bij de gestoffeerde meubels. Bovenal zijn er verschillende grijstinten te vinden van de toonaangevende fabrikanten en veel lichtbeige en bruin, wat typisch is voor buiten. Maar de fabrikanten laten in hun reclamebeelden ook zien wat een beetje kleur kan doen. Zelfs losse stoelen in een eethoek of zelfs maar een paar kussens op een bank in felle kleuren zoals helder zonnig geel, zachtblauw of fel oranje zijn spannende blikvangers in de grijs-beige uniforme look.