Geplaatst op

De oudste stad van Nederland is omgeven door water

Haven dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Nederland. De stad met bijna 120.000 inwoners ligt zo’n 20 kilometer ten zuidoosten van Rotterdam in de provincie Zuid-Holland. Dordrecht is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de molens van Kinderdijk en Nationaal Park de Biesbosch, dat net buiten Dordrecht ligt. Hoewel de stad in de schaduw van Rotterdam ligt, is het zeker een bezoek waard.

Dordrecht verwierf zijn stadsrechten in 1220 en wordt sindsdien beschouwd als de oudste stad van Nederland. De goederen werden hier door de gemeentewet “gestapeld”, vooral wijn, graan en wol werden hier verhandeld. Dit hielp de inwoners van Dordrecht om een ​​zekere rijkdom te verwerven, die vandaag de dag nog te zien is aan de typische puntgevels van de herenhuizen. Het was november 1421 toen het lot van de stad Dordrecht een wending nam. De grote Sint-Elisabethvloed veegde alle dijken weg, de zee nam het land terug dat de Nederlanders zo wanhopig probeerden droog te leggen. Het water kwam tot aan Dordrecht, scheurde steden in tweeën en scheidde de stad van het land. Dordrecht was omgeven door water, als een eiland in een moeras. Tegenwoordig is Dordrecht geen eiland meer, maar het water is er nog steeds. Het hoort bij Dordrecht net als de Grote Kerk. De stad heeft zijn grachten, zoals zoveel steden in Nederland, maar hier in Dordrecht is er zelfs meer water dan waar dan ook. Drie rivieren stromen hier samen en geven de stad het gevoel aan zee te zijn – zo breed zijn de waterlopen rond de stad oude stad zijn hier in de buurt. De rivieren Merwede, Noord en Oude Maas kruisen elkaar bij het Groothoofd. Het Hotel Bellevue Groothoofd, waar ik verbleef, heeft, zoals de naam van het hotel al doet vermoeden, het perfecte uitzicht op de drukte op de rivieren. En Nationaal Park Biesbosch is ook een overblijfsel van de machtige St. Elisabethsvloed, die ooit grote delen van Nederland onder water zette.

Slenter door de maritieme oude binnenstad van Dordrecht

Hotel Bellevue Groothoofd ligt direct aan de Groothoofdpoort, een landmark van Dordrecht dat de weg opent naar de oude binnenstad en de Wijnstraat. Daarachter ligt een typisch Hollands oud stadje van bakstenen huisjes, scheve gevels met voor de deuren plantjes, want de stad aan het water bood nooit veel ruimte voor tuinen. De meeste huizen staan ​​onder monumentenzorg en achter enkele onopvallende gevels schuilt ook een kleine idylle met een stijlvol achtertuincafé, zoals in het Huis Roodenburch aan de Wijnstraat 153.

Bijzonder mooie oude stadsgevels zijn te vinden tijdens een wandeling langs de maritieme achterkant van de Wijnstraat bij Kuipershaven en bij Wollwevershaven aan de overkant. Hier strekken Hollandse huizen met puntgevels met boogramen en rode luiken uit de 17e eeuw zich uit tot in de lucht, historische schepen liggen voor anker in het kanaal en ophaalbruggen zijn nog steeds de enige verbindingsmiddelen om van het ene kanaal naar het andere te gaan. Aan de Nieuwe Haven staat het Huis van Gijn – het huis van een rijke patriciërs die als mecenas van de kunsten zowat alles verzamelde wat er in het museum te zien is. De Grote Kerk en het Augustijnenklooster Het Hof zijn overblijfselen uit de 13e eeuw. Op de pleinen tussen de huizen bruist het leven van de ontbijtcafés, bars en restaurants.

Winkelen in Dordrecht: kleine boetiekjes en hippe bars

Ooit gaf de handel het middeleeuwse Dordrecht zijn rijkdom, tegenwoordig is het tegenovergestelde waar. Net als veel andere steden lijdt de oude stad onder de dood van de door de eigenaar beheerde winkels. Grote ketens wil je hier niet zien, dus ondersteunt de stad kleine winkels en boetiekjes met een innovatief concept. Wie op zoek is naar iets bijzonders vindt in de oude binnenstad van Dordrecht vele antiekwinkels, galerieën, ontwerpers en delicatessenzaken zoals de chocolatier met zijn bijzondere chocolaatjes in alle smaken.

Het belang van water is vandaag de dag nog steeds groot, ook al lijkt het heel anders te zijn. Overal in de grachten staan ​​sloepen en jachten geparkeerd, het leven in Dordrecht speelt zich af op en aan het water. Als de bel van de portier gaat, gaan de ophaalbruggen omhoog en keren de boten terug van hun dag op zee, glijdend de thuishaven binnen. En even heb je het gevoel dat de klokken hebben stilgestaan. Het moet een Hollandse manier van leven zijn, leven op het water.

De omgeving

Rondom het stadje, bijvoorbeeld in Holland of Rotterdam, is er vanzelfsprekend nog veel meer te zien en te doen. Nadeel is wel dat dit deel van Nederland soms wat prijzig is als je een dagje weg wilt. Met de kortingskaart van nappas,nl kun op op verschillende evenementen en dagjes uit korting krijgen, waardoor het dagje uit goedkoper kan worden.