Geplaatst op

Wat is VPN en hoe werkt het?

VPN Vergelijken

VPN staat voor “Virtual Private Network” en beschrijft de mogelijkheid om een ​​beveiligde netwerkverbinding tot stand te brengen via openbare netwerken. VPN’s versleutelen uw internetverkeer en verhullen uw online identiteit. Dit maakt het voor derden moeilijk om uw sporen op internet te volgen en gegevens te stelen. De versleuteling gebeurt in realtime.

Hoe werkt VPN?

Een VPN verbergt uw IP-adres door het web het te laten omleiden via een speciaal geconfigureerde externe server die wordt beheerd door een VPN-host. Dus wanneer je online surft met een VPN, wordt de VPN-server de bron van je gegevens. Hierdoor is het voor uw Internet Service Provider (ISP) of andere derde partij onmogelijk om te zien welke websites u bezoekt of welke informatie u invoert op internet. Een VPN werkt als een filter en verandert alle gegevens die u verzendt en ontvangt in ‘brabbeltaal’. Zelfs als iemand deze gegevens in handen zou krijgen, zou het nutteloos zijn.

Wat zijn de voordelen van een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding versluiert uw dataverkeer op internet en beschermt het tegen externe toegang. Niet-versleutelde gegevens kunnen worden bekeken door iedereen die netwerktoegang heeft en deze wil zien. Met een VPN kunnen hackers en cybercriminelen deze gegevens niet meer ontcijferen.

Veilige encryptie: Om de gegevens te kunnen lezen, heb je een encryptiesleutel nodig (letterlijk vertaald: “encryptiesleutel”). Zonder dit zou het miljoenen jaren duren voordat een computer de code kraakt, zoals bij een brute force-aanval. Met behulp van een VPN worden uw activiteiten op internet betrouwbaar verborgen, zelfs op openbare netwerken.

Uw locatie verbergen: VPN-servers fungeren in wezen als uw vertegenwoordigers op internet. Omdat de demografische locatiegegevens afkomstig zijn van een server in een ander land, kan uw werkelijke locatie niet worden bepaald. Bovendien houden de meeste VPN-services geen logboeken bij van uw activiteit. Sommige providers daarentegen registreren uw gedrag, maar geven deze informatie niet door aan derden. Dit houdt elke mogelijke registratie van uw gebruik permanent verborgen.

Toegang tot regionale inhoud: regionale webinhoud is niet altijd ontgrendeld voor toegang vanaf elke locatie. Diensten en websites bevatten soms inhoud die alleen toegankelijk is vanuit bepaalde delen van de wereld. Standaardverbindingen gebruiken lokale servers in het land om uw locatie te bepalen. Dit betekent dat je thuis geen toegang hebt tot inhoud tijdens het reizen en internationale inhoud vanuit huis. Met VPN-locatiespoofing kunt u overschakelen naar een server in andere landen en uw locatie effectief “wijzigen”.

Veilige gegevensoverdracht: wanneer u buiten het interne netwerk van uw bedrijf werkt, heeft u mogelijk toegang nodig tot belangrijke informatie. Deze bestanden vereisen om veiligheidsredenen een beveiligde verbinding. Vaak is een VPN-verbinding nodig om toegang te krijgen tot de gegevens. VPN-services maken verbinding met privéservers en gebruiken versleutelingsmethoden om het risico op gegevenslekken te verkleinen.

Waarom zou je een VPN-verbinding gebruiken?

Wanneer u verbinding maakt met internet, zorgt uw ISP meestal voor uw verbinding. Het volgt u via een IP-adres. Uw webverkeer wordt omgeleid via de servers van uw ISP, die op hun beurt alles wat u online doet kunnen loggen en weergeven. Uw ISP lijkt misschien betrouwbaar, maar ze kunnen uw browsegeschiedenis delen met adverteerders, de politie of de overheid en andere derde partijen. ISP’s kunnen ook het slachtoffer zijn van cybercriminele aanvallen: als ze worden gehackt, kunnen uw persoonlijke en privégegevens in gevaar komen. Dit is vooral belangrijk als u regelmatig verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. U weet nooit wie uw internetverkeer van de andere kant in de gaten houdt en wat ze van u kunnen stelen – wachtwoorden, persoonlijke informatie, betalingsinformatie of zelfs uw volledige identiteit.

Verschillende soorten, maten, en prijzen

Er zijn veel verschillende VPN’s mogelijk, van diverse aanbieders. De ene is wat duurder, de ander wat sneller.

Belangrijk is dan ook de VPN vergelijken voordat je een abonnement afsluit.